Дали калапите за инјектирање на TPU ќе се истрошат?

Дали калапите за инјектирање на TPU ќе се истрошат?

Калапи за вбризгување на TPU се трошат за време на употребата, што е резултат на различни фактори.

Следното е детална анализа на абењето на калапот за инјектирање на TPU, главно вклучувајќи 3 аспекти:

(1) Самиот TPU материјал има некои уникатни физички и хемиски својства, како што се неговиот широк опсег на цврстина, висока механичка сила, извонредна отпорност на студ.Меѓутоа, овие карактеристики значат и дека калапот треба да издржи поголем притисок и триење за време на обликувањето со инјектирање.Долготрајната употреба со висок интензитет ќе доведе до постепено абење на површината на мувлата, па дури и може да се појават мали пукнатини или вдлабнатини.

(2) Некои работни фактори во процесот на обликување со вбризгување, исто така, ќе влијаат на абењето на калапот.На пример, недоволното сушење на суровините, нецелосно чистење на цилиндрите или несоодветна контрола на температурата на обработката може да доведе до дополнително оштетување на мувлата за време на обликувањето со инјектирање.Покрај тоа, точноста и стабилноста на машината за калапи со вбризгување, исто така, ќе влијаат на работниот век на мувлата.Ако точноста на машината за вбризгување не е висока или работата е нестабилна, тоа ќе предизвика калапот да биде подложен на нерамномерна сила за време на секој процес на вбризгување, со што ќе се забрза абењето на калапот.

广东永超科技模具车间图片07

(3) Одржувањето и одржувањето на калапот е исто така важен фактор што влијае на неговото абење.Ако мувлата не се одржува и одржува навреме за време на употребата, како што е нередовно чистење на остатоците на површината на калапот, нередовно подмачкување на мувлата и третман против 'рѓа, тоа ќе доведе до зголемено абење на мувлата.

Со цел да се намали абењето на калапи за инјектирање TPU, можеме да ги преземеме следниве мерки, вклучувајќи 3 аспекти:

(1) Строго контролирајте го квалитетот и сувоста на суровините за да се осигурате дека чистотата и сувоста на суровините ги задоволуваат барањата за намалување на оштетувањето на нечистотиите и водата на мувлата за време на процесот на инјектирање.

(2) Редовно чистете го и одржувајте го калапот, навреме отстранете ги остатоците и 'рѓата на површината на мувлата и одржувајте го калапот чист и подмачкан.
Оптимизирајте ги параметрите на процесот на обликување со вбризгување, како што се прилагодување на температурата на обработка и температурата на млазницата, за да се намали притисокот и триењето на калапот за време на калапи со вбризгување.

(3) Подобрете ја точноста и стабилноста на машината за вбризгување, осигурајте се дека мувлата е подложена на униформа сила за време на секој процес на калапи со вбризгување и намалете ја стапката на абење на мувлата.

Сумирајќи, калапите за вбризгување на TPU страдаат од абење за време на употребата, но преку разумни мерки за работа и одржување, работниот век на калапите може ефективно да се продолжи и да се подобри ефикасноста на производството и квалитетот на производот.


Време на објавување: април-16-2024 година