Кои се дефектите на изгледот на деловите за инјектирање?

Кои се дефектите на изгледот на деловите за инјектирање?

Дефектите на изгледот на деловите со вбризгување може да ги вклучуваат следните 10 типа:

(1) Ознаки за гас: ова се должи на дефекти на површината на калапот или брзината на вбризгување е пребрза.Решенијата вклучуваат оптимизирање на брзината на вбризгување, намалување на температурата на мувлата или користење посоодветни материјали.

(2) Шема на проток: ова е предизвикано од нерамномерниот проток на пластика во калапот.Методите за решавање на линијата на проток вклучуваат прилагодување на брзината на вбризгување, промена на температурата на мувлата или менување на типот на пластичен материјал.

(3) Поврзување со осигурувачи: Ова се должи на различните делови на пластиката што течат во калапот заедно за да формираат линија.Методите за решавање на поврзувањето со осигурувачите вклучуваат промена на дизајнот на калапот, како што е додавање капија, промена на патеката на проток или промена на брзината на вбризгување.

(4) Деформација: ова е предизвикано од нерамномерно пластично ладење или несоодветен дизајн на мувла.Начините за решавање на деформацијата вклучуваат прилагодување на времето на ладење, промена на температурата на мувлата или оптимизирање на дизајнот на мувлата.

 

广东永超科技模具车间图片30

(5) Меурчиња: Ова се должи на фактот дека гасот во пластиката не е целосно испуштен.Решенијата за меурчињата вклучуваат прилагодување на брзината и времето на вбризгување, промена на температурата на калапот или користење на вакуумски издувен систем.

(6) Црни дамки: Ова е предизвикано од прегревање или загадување на пластиката.Решенијата вклучуваат контрола на температурата на пластиката, одржување на суровината чиста или замена на суровината.

(7) Вирус: Ова е предизвикано од прекумерно истегнување на пластиката кога тече во калапот.Решенијата за оптоварување вклучуваат прилагодување на брзината и времето на вбризгување, промена на температурата на мувлата или оптимизирање на дизајнот на калапот.

(8) Знак за собирање: ова се должи на пребрзото ладење на пластиката, што резултира со формирање на површинско собирање.Методите за решавање на собирањето може да вклучуваат прилагодување на времето на ладење, промена на температурата на мувлата или оптимизирање на дизајнот на калапот.

(9) Сребро: Ова се должи на силата на смолкнување предизвикана од пластиката за време на процесот на вбризгување.Решенијата вклучуваат прилагодување на брзината и притисокот на вбризгување, промена на температурата на мувлата или замена на посоодветен материјал.

(10) Модел на млаз: ова се должи на формираната пластична површина на мувла при удар со голема брзина.Методите за решавање на моделот на инјектирање вклучуваат прилагодување на брзината и притисокот на вбризгување, промена на температурата на мувлата или оптимизирање на дизајнот на мувлата.

Горенаведените се вообичаените дефекти на изгледот на деловите за инјектирање и нивните можни причини и решенија.Сепак, треба да се забележи дека специфичните решенија треба да се прилагодат и оптимизираат според фактичката состојба.


Време на објавување: Декември-27-2023 година